20 056 – ennyien éltek a lehetőséggel,

hogy hatással legyenek főiskolai képzésük minőségére és vettek részt a felmérésen.
Köszönjük!

További információ
a felmérésről

Kik vagyunk

SAAVS-logo-EN-2R-2F-RGB
Mint független ügynökség nemcsak a felsőoktatási intézmények minőségét ellenőrizzük, de támogatjuk azok minőségi javulását is. Ebben éppen a hallgatóktól érkező visszajelzések segíthetnek

Lovász Bálint

az ügynökség elnökségi tagja

Balint-Lovasz
2018-ban alakultunk
A felsőoktatási intézmények akkreditációját végezzük
Az oktatás minőségének javítását támogatjuk
Függetlenek vagyunk mind az iskoláktól, mind az oktatási minisztériumtól

Miért töltsük ki a kérdőívet

Valós
hatékonyság

A felsőoktatási intézmények komolyan vesznek bennünket, így véleményednek súlya lesz. Visszajelzésedet figyelembe vesszük az oktatási folyamat minőségének és az oktatás környezetének értékelésekor.

Megtudod, mi
lett az eredmény

A felmérés eredményeit 2021 júniusában nyilvánoságra hozzuk. Nemcsak azt tudod meg, hol helyezkedett el az iskolád, de a többiekről is tájékoztatást nyersz

Nem kell
aggódnod

A felmérés eredményeit úgy hozzuk nyilvánosságra, hogy a válaszadókat ne lehessen azonosítani. Függetlenek vagyunk és a kérdésekre adott válaszok bizalmasak. Nem kell attól tartanod, hogy kritikus álláspontod miatt sérelem érne.

Milyen adatokat gyűjtötök rólam?

Jutalomban
részesülsz

Az idődet tiszteletben tartjuk. Minden válaszadónk 25%-os Dedoles kedvezményben részesül + értékes nyereményeket sorsolunk. Minél több a kitöltött kérdőív, annál több nyeremény vár rád.

A nyereményjáték feltételei

Minél több kérdőív, annál több nyeremény.

2 500
5 000
Drótnélküli fülhallgató (1x)
Curaprox Hydrosonic Pro Szónikus fogkefe (1x)
7 500
Smart óra:
Samsung
Galaxy Watch
Active 2
/ Apple Watch
SE (1x)
10 000
Tablet:
Samsung
Galaxy Tab S6
/ iPad (1x)
12 500
Villamos roller (1x)
15 000
20056 A kitöltött felmérések száma
A kitöltött felmérések száma 20056
Martinus-utalványok 10 € (50 db) értékben
+ 100€ Ševt vásárlási utalvány
Martinus-utalványok 10 € (100 db) értékben + Netflix éves előfizetés (5x)
Martinus-utalványok 10 € (150 db) értékben
Martinus-utalványok 10 € (200 db) értékben
Martinus-utalványok 10 € (250 db) értékben
Martinus-utalványok 10 € (300 db) értékben

Gyakori kérdések

Javaslatot szeretnék tenni a felméréssel/kérdőívvel kapcsolatban. Kihez fordulhatok?

Minden javaslat, vélemény és ötlet segíthet javítani a projekt minőségét. Ha úgy gondolod, ötleted vagy javaslatod van, írj a prieskum@saavs.sk címre.

Meddig vehetsz részt a felmérésben?

A kérdőívet 2021. május 30-ig tudod kitölteni. Következő lehetőséged egy év múlva lesz csak, ezért ne habozz!

Miért készül ez a felmérés?

Szlovákia jövője szempontjából fontos a felsőoktatás minősége. Meggyőződésünk, hogy a felsőoktatási intézményeknek vonzó feltételeket kell biztosítaniuk a fiataloknak mind tanulmányaikhoz, mind a sikeres élethez. Ezért vesszük figyelembe a diákok véleményét, tehát a te véleményedet is a felsőoktatási intézmények minőségének értékelése során.

Milyen hatással lesznek a válaszaim az én iskolámra?

A tőled kapott visszajelzések első alkalommal válnak hivatalos kiindulóponttá az egyetemek minőségének értékelésében. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy véleményeddel befolyásold saját iskolád színvonalát is. A felmérés a felsőoktatási intézmények akkreditációjának egyik alapanyaga, válaszaidnak tehát komoly súlya van! Célunk a hazai felsőoktatás minőségének javítása, ezért egyeztetünk majd az illetékesekkel az oktatás feltételeinek minőségéről: legyenek azok jogszabályi változások, vagy az oktatás finanszírozásának kérdése. Most először fordul elő, hogy a hallgatók véleményének a valóságban is súlya és hatása lesz.

Miért vegyek rész a felmérésben?

Mert számít a véleményed. Minél több diák válaszol, annál pontosabb képet kapunk a felsőoktatás helyzetéről. Ha minőségi képzéseket szeretnénk biztosítani, pontosan tudnunk kell, mely felsőoktatási intézményekben, milyen tanulmányi programokban szükségesek a változtatások. Kritikádra, pozitív visszajelzéseidre egyaránt kíváncsiak vagyunk.

Miben különbözik ez a felmérés attól, amit az iskolámban kaptam? Elég lesz csak az egyikre válaszolnom?

Először kerül sor arra, hogy minden szlovákiai hallgatónak egységes felmérést készítünk. Így egyedi lehetőséget kapunk arra, hogy különböző iskolákról tájékozódjunk, és felfedjük az általánosan érvényes gondokat. S mivel terveink szerint a felmérést évente megismételjük, a felsőoktatás fejlődési trendjeit is feltérképezhetjük. Az iskolai kérdőívek pótolhatatlanok, de az iskolai felmérés az iskoládra jellemző részletekre és konkrét helyzetekre vonatkoznak, miközben konkrét tantárgyakat, konkrét oktatókat értékelsz. Az általad látogatott intézmény így olyan információkhoz juthat, amelyek alapján olyan konkrét területeket mér fel, amelyekre az Akadémiai negyedórában nem kérdezünk rá. Így hát örülnénk annak, ha a részedről mi is, és az általad látogatott intézmény is visszajelzést kapna.

Milyen kérdéseket tartalmaz a felmérés?

A felmérésben az oktatási folyamat minőségével, az elsajátított tudással és készségekkel, valamint az oktatás módszereivel kapcsolatos kérdések szerepelnek. Kíváncsiak vagyunk az oktatók hallgatókhoz fűződő hozzáállására is. Szeretnénk megtudni továbbá, hogyan kerülsz birtokába gyakorlati készségeknek, releváns tudásanyagnak, és miként értékeled a tanulmányaidhoz kialakított intézményi feltételeket. Választ szeretnénk kapni arra is, milyen a diákok viszonyulása az akadémiai etikához – találkoztok-e csalással, plágiumokkal, és ehhez miként viszonyul maga a felsőoktatási intézményetek. Igyekezetünk arra irányul, hogy megtudjuk, mi alapján választanak a hallgatók felsőoktatási intézményt, szakot és programot, valamint azt, milyen irányt vesznek a felsőfokú tanulmányok befejezése után. Szlovákiában maradnának-e a végzett hallgatók, vagy külföldre távoznának, és ha igen, szándékoznak-e visszajönni, és mennyire vannak egyáltalán felkészülve leendő szakmai életükre? Olyan speciális területekre is kíváncsiak vagyunk, mint a világjárvány hatása az oktatásra, a speciális igényű diákok feltételei, vagy éppen a külföldi diákok tapasztalatai – miért döntöttek Szlovákia mellett, milyen akadályokat észlelnek, hogyan érzik magukat és maradnának-e Szlovákiában. Persze, többet tudsz meg erről, ha kinyitod a felmérést és válaszolsz.

A válaszaim névtelenek maradnak?

Igen. A névtelenség kulcsfontosságú. Mivel őszinte visszajelzéseket várunk, az anonimitást biztosítjuk és a bizalmadat tiszteljük. Adataid, elérhetőségeid nem kapcsolódnak össze a válaszadással – hogy senki (beleértve magunkat, vagy éppen az iskoládat) számára ne legyen elérhető, a konkrét válaszok mely konkrét személyhez köthetőek. Ezzel Téged is védünk, hogy válaszaid miatt ne érhessen hátrányos megkülönböztetés.

Nem kaptam e-mailt, miként kapcsolódhatok be?

A felmérés egyedi linkjét az iskolai e-mail címedre küldtük. Lehetséges, hogy elkerülte a figyelmedet, ezért érdemes ellenőrizni. Tedd a keresőbe az „Akadémiai negyedóra“, vagy „Akademická štvrťhodinka“ kifejezést, esetleg ellenőrizd le a SPAM-foldert, vagy az eltávolított leveleket.
Amennyiben valóban nem jutott el hozzád az e-mail, semmi gond. Egy új link elküldéséhez kattints a „hogyan töltsem ki a kérdőívet” hivatkozásra weblapunkon (prieskum.saavs.sk), ahol megadhatod iskolai e-mail címed. Erre egy új linket küldünk és a kérdőívet már kezdheted is kitölteni. Amennyiben további problémák merülnek fel, informálj minket az prieskum@saavs.sk e-mail címen.

Mi a teendő, ha műszaki gondok adódnak?

Műszaki jellegű gondjaiddal a felmérést lebonyolító partnerünkhöz (Go4insight) fordulhatsz. Segítséget ITT kérhetsz.

Miként szerezték meg a z e-mail címemet?

Hivatalos levelezés céljából e-mail címed szerepel a Központi Hallgatói Regiszterben (Centrálny register študentov – CRŠ), amelyet az Oktatási Minisztérium felügyel. Mint jogszabály által alapított és működtetett közszolgálati intézménynek e nyilvántartásba betekintésünk van. A minőségellenőrzés alapvető pillére számunkra a hallgatók véleménye és elégedettsége, ezért éppen azon az e-mail címen szólítottunk meg, amely a nyilvántartásban szerepel. A címeddel való munka során a Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség és az Oktatási Minisztérium által aláírt szerződés GDPR-ra vonatkozó szabályai alapján járunk el. E-mail címedet a hozzájárulásodtól eltérő tevékenységekre nem használjuk. A személyi adatvédelemről többet ITT.

Milyen adatokat gyűjtenek rólam?

Kizárólag a felmérésben adott válaszaidat tároljuk – számunkra ezek a lényegesek. Hogy a kérdőív kitöltése egyszerűbb legyen, a hallgatói nyilvántartásban szereplő némely adatokat a rendszerünk automatikusan tölti be. Demográfiai adatokról van szó: életkor, nem, állampolgárság, felsőoktatási intézmény, kar, szak, tanulmányi program (tanítási nyelv, forma, képzési fokozat, a tanulmányok időszerű jogállása). Személyi adataid védelmét fontosnak tartjuk, ezért a GDPR legszigorúbb szabályai szerint járunk el.

Bár a felmérés névtelen, azt írják, díjakat is nyerhetünk. Miként lehetséges ez?

Nincs mitől tartani, a felmérés névtelen. A végén csak feltesszük a kérdést, részt vennél-e a díjak sorsolásában. Ha igennel válaszolt, megadsz egy e-mail címet, amely révén a sikeres sorsolásról tájékoztathatunk. Nincs ok aggodalomra, a sorsolás nincs összekapcsolva a felmérés kérdőívével. S bár úgy gondoljuk, vonzó nyereményeket sorsolunk ki, továbbra is lehetőséged van kimaradni a nyereményjátékból.

Többet szeretnék tudni a kérdőívről és rólatok. Kitől kérdezhetek?

Amennyiben többet szeretnél tudni rólunk, vagy magáról a felmérésről, miért és hogyan készítettük elő, írj a prieskum@saavs.sk e-mail címre. Arról, hogy miként készült a kérdőív, bővebb válaszokat találsz ITT.

Nekifogtam a kérdőív kitöltésének, de nem fejeztem be. Visszatérhetek hozzá?

Igen. Ha a szükséges akadémiai negyedóra nem állt a rendelkezésedre, bármikor visszatérhetsz a kérdőívhez. Amíg a kérdőívet nem küldöd el, egyedi linkedet a rendszer megjegyzi és ha újra kinyitod, az utolsó megválaszolt kérdéshez vezet el. Böngésződ is megjegyezheti, hogy dolgozni kezdtél az adatlappal és megengedi a visszatérést. (Ha ez nem így lenne, az előző válasz alapján járj el.)

Többet szeretnék tudni a felmérés eredményeiről. Mit tegyek?

Örömmel tölt el, ha munkánkat érdemesnek tartod a figyelemre (az Akadémiai negyedóra weboldala, Facebook, Instagram ) Az eredményeket és a legérdekesebb adatokat ezeken a csatornákon fogjuk közölni.
A kérdőív végén megkérdezzük, szeretnél-e tájékoztatást kapni tőlünk az eredményekről. Ha a válaszod igen, akkor megadsz egy e-mail címet, amelyre az eredményeket elküldjük. Újra érvényes, hogy az e-mail cím és a kérdőív nincsenek összekötve egymással.

Miként kerülnek nyilvánosságra az eredmények?

Weboldalunkon áttekinthető és interaktív alkalmazás révén jelenítjük meg az eredményeket. Lehetőséged nyílik saját grafikonok készítésére, válaszokat találni konkrét kérdésekre, megnézni az iskoládra vonatkozó adatokat és összehasonlítani másokéval. Az eredményeket átfogóan egy konferencia keretén belül prezentáljuk majd. A világjárványra való tekintettel felmérésekkel kapcsolatos rendezvényeket csak a virtuális térben valósítjuk meg.

Ki biztosítja a felmérés műszaki hátterét?

Tekintettel arra, hogy méreteit tekintve is párját ritkító, hagyományt teremtő felmérésről van szó, roppantul fontosnak tartottuk, hogy műszaki szempontból problémamentes és szakszerű legyen a lebonyolítás. Éppen ezért a tapasztalt Go4Insight, s.r.o. véleménykutató intézményt szólítottuk meg, feladata a meghívók kézbesítése, a platform kezelése, a műszaki támogatás a felmérés során és a műszaki háttér a kiértékelés során.

Párhuzamosan több intézményben/több tanulmányi programon tanulok. A kérdőívet csak egyszer töltsem ki?

Amennyiben párhuzamosan több programot hallgatsz több intézményben, így tehát több hivatalos e-mail címmel rendelkezel, mindegyikre vonatkozóan kitöltheted a kérdőívet. Amennyiben egy iskolában több tanulmányi programban vagy hallgató, válassz ki egyet, amely alapján válaszolni kívánsz.

Akkor is válaszolhatok, ha levelező vagy külföldi hallgató vagyok?

Igen. Sőt, a kérdőívben önálló fejezeteteket hoztunk létre, amelyek ezen hallgatói csoportok sajátos problémáival foglalkoznak.

Szeretném a felmérést megosztani a szociális hálókon. Miként tegyem, ha a felmérés csak a diák mailcímemre érkezett?

Örülni fogunk, ha weboldalunkat vagy szociális hálókon (Facebook, Instagram) található tartalmainkat megosztod, így barátaid, diáktársaid is tájékoztatod a felmérésről. Ne feledd azonban, hogy az e-mail címedre küldött hivatkozás egyedi link, amelynek révén a kérdőívet kizárólag Te töltheted ki! Hasonló egyedi hivatkozást kaptak diáktársaid is.

Mi történik, ha nem kívánom kitölteni a kérdőívet?

Semmi, a felmérésen való részvétel önkéntes. Ha nem kívánsz részt venni, egyszerűen ne töltsed ki. Amennyiben ne kívánod, hogy a kérdőívvel kapcsolatban bármilyen információt kapj tőlünk, ezt jelölöd meg az e-mailben, és többé nem leszünk terhedre a felméréssel. Ha idővel megváltozna a véleményed, visszatérhetsz az egyedi hivatkozáshoz, és a kérdőívet kitöltheted. Esetleg felkeresheted a kérdőívet a weboldalunkon is.

Mi az az akadémiai negyedóra?

„Szokás, mely szerint az előadást vagy egyéb egyetemi rendezvényt legkésőbb a meghirdetett idő (cum tempore) után 15 perccel illik megkezdeni; ennek ellenkezője a meghirdetett időben való kezdés (sine tempore)“, ez áll a Szlovák Tudományos Akadémia Lexikonában (Akademická štvrťhodinka [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3.).

A Wikipédia cseh változatból megtudhatjuk, hogy a fogalom azok iránti udvariassági gesztusra utal, akik az időt a Nap járása szerint határozták meg – ők leginkább az egyetemi világ képviselői voltak, ezért az „akadémiai“ jelző. Az idősáv a Nap déli, legmagasabb állása és a delet mutató óra közti időeltolódás, ami abból adódik, hogy a Föld a Nap körül ellipszis pályán mozog. Ennek maximális értéke 16 perc (február 11. és november 4. között). (Akademická čtvrthodinka [online]. Hvězdárna v Rokycanech, 2008-02-07 [cit. 2010-10-26]).

A Wikipédia angol változata más forrásokra hivatkozva viszont azt állítja, hogy egykor a pontos időt a harangszó jelentette, s mivel az universitas épületei a város különböző pontjain voltak elhelyezve, a hallgatóknak 15 perc állt rendelkezésükre, hogy az egyik óráról a másikra érjenek. (W. L. (1886-03-18), “Student Life in Heidelberg”, The Tech, Massachusetts Institute of Technology, V (11), p. 166)

15 perc sok mindenre elegendő – például késhetsz is a napóra mutatójára hivatkozva. De akár kitöltheted ezt kérdőívet is. 😊